Monday, March 7, 2016

cuib de viespi












Ingrediente
  • pentru aluat:
  • 250-300 ml lapte
  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 30 gr zahar
  • 1 praf vanilat
  • 3 galbenusuri
  • putina sare
  • pentru crema:
  • 150 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 2 plicuri de vanilie
  • pentru sirop:
  • 250 ml lapte caldut
  • 1 ligura de zahar
  • 1 vanilie
Mod de preparare
Aluat:


-punem faina intr-un vas


-drojdia + putin din zahrul retetei + putin din laptele caldut + 2 liguri din faina din reteta se amesteca si se lasa la loc cald sa creasca.


-intre timp in alt vas se amesteca galbenusurile + restul de lapte caldut,nu fierbinte,+ praful vanilat + restul de zahar si sarea. ce a crescut drojdia se adauga toata compozitia peste faina pe care am pus-o in vasul separat si se adauga si compozitia de galbenusuri se amesteca bine pana se obtine un aluat moale dar nu lipicios.


-daca se lipeste se mai adauga putina faina pana se obtine un aluat nelipicios.


-se lasa la crescut aproximativ 40 de minute.


Crema:


se mixeaza untul + zaharul + vanilia (cantitatile din crema )pana se obtine o compozitie omogena si moale.


Siropul: se incalzeste laptele + zaharul + vanilia si se lasa de o parte pana va vor fi pe jumatate coapte cuiburile( mai bine se incalzeste laptele putin inainta de utilizare ca sa nu se raceasca).


- dupa ce a crescut aluatul si si-a dublat volumul se intinde o foaie, pe masa de lucru, de 5 mm, se unge cu crema de unt, se ruleaza si se taie in felii de 2 cm, se intind pe tava unsa cu unt si se coc la un foc de 170 de grade pana se rumenesc pe suprafata,10 minute inaite de a fi gata coapte se stropeste fiecare cuib cu 2 liguri din siropul caldut se mai lasa in cuptor 10 minute ca sa se caramelizeze partea inferioara a cuiburilor.


- eu de la inceput put tava in cea mai inferiorara treapta a cuptorului ca sa nu se rumeneasca foatre tare.


-se servesc cu zahar praf pe deasupra.

placinta cu dovleac rosu










Ingrediente
  • aluat:
  • 800 gr de faină
  • puțina sare
  • 3 linguri de ulei de masa
  • 2 pahare de apa
  • umplutura:
  • 500 -600 gr de dovleac roșu trecut prin răzatoarea mare
  • 2 pahare de zahăr
  • 1 lingurița de scorțișoară
  • pentru finalizare:
  • unt de masa (2-3 linguri)
  • zahăr praf
Mod de preparare
-se prepara un aluat moale nelipicios din toate componentele din rețeta(aluat)


-se lasa la odihnit 20 min


-se prepara umplutura din toate componentele (umpluturii)


-se freaca dovleacul cu zaharul pana se lasa toata zeama


-se scurge bine de zeama și se pastreaza pentru sirop


-dupa ce aluatul s-a odihnit 20 de min se imparte in 10 parți egale


-se intind 10 foi ,una cate una,și pe fiecare foaie se unge cu puțin ulei și se pune pe jumatatea foii din umplutura obținuta mai sus( 2-3 linguri pe fiecare foaie)


-se ruleaza foaia și se așeaza in tava unsa cu ulei in forma de melc una cate una foile pana se termina foile și umplutura


-se unge suprafața cu puțin ulei și se coace la cuptor care e deja cald la o temperatura de 200 grade C


-intre timp se prepara siropul


-zeama rezultata din frecarea dovleacului cu zaharul se pune intr-o craticioara mica și se fierbe pana se leaga siropul(se poate observa la suprafața bule mari de aer,atunci e gata de folosit)


-se trage de pe foc ,se lasa la racit

choux a la creme

Ingrediente
  • aluat:
  • 250 ml apa
  • 100ml ulei de masa
  • un varf de cutit sare
  • 150 gr faina
  • 3 mari sau 4 mici oua
  • crema de patiserie:
  • 700 ml lapte
  • 300 smantana lichida (in loc de smantana lichida puteti pune din nou lapte)
  • 9 linguri de faina
  • 10 linguri de zahar
  • 3 oua
  • 2 plicuri de vanilie
Mod de preparare


Pentru aluat se pun la fiert toate componentele in afara de oua si faina. faina se adauga toata in bloc, dupa ce apa a dat in fiert si tragem craticioara de pe foc. se amaesteca cu un tel pina se inglobeaza toata,se lasa la racit si se adauga ouale unul cate unul amestecand in continu.daca ouale sant mari si aluatul e deja moale la al treilea ou, se poate renunta la ultimul ou.


Se unge o tava cu putin ulei si se pun cu o lingurita luand din aluat in tava de marimea unei mingi de ping pong.lasam o distanta de 2 -3 cm intre ele ca sa aiba loc sa cresca si sa nu se lipeasca.


Se pun in cuptor preancalzit la 170 de grade pana se rumenesc,30-40 min.


Se prepara crema din lapte care se pune la fiert cu putin din zaharul din reteta (ca sa nu se prinda).


Intr-un valing se pun zaharul, ouale,vanilia si faina se amesteca cu un tel si cand laptele da in clocot se pune 1/3 din cantitate peste compozitie din valing ,se amesteca si adaugam inapoi din valing in oala in care avem restul de lapte amestecand in continu la un foc mic pana se ingroasa crema.o fierbem 2-3 minute si tragem de pe foc.


Acum avem gata si choux-urile si crema si putem sa incepem sa le umplem dupa ce le-am taiat in mijloc cu un cutit zimtat.


Dupa ce s-a terminat umplutul cu crema de patiserie putem pune deasupra cremei o lingurita de smantana batuta cu zahar pentru un rezultat mai gustos.


cand terminam putem sa presaram cu zahar pudra.