Friday, December 15, 2017

Γλυκό με φύλλα με μέλι




Υλικά για τα φύλλα

600 γρ αλεύρι
150 γρ ζάχαρη
200 γρ μέλι
20 γρ σόδα φαγητού ( 1 κσ)
1 αβγό
1 κγ βανίλια υγρή
1 πρέζα αλάτι
3 κσ γάλα
100 γρ βούτυρο

Κρέμα

300 μλ γάλα
150 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
80 γρ σιμιγδάλι
200 γρ βούτυρο
1 κσ υγρή βανίλια
1 βάζο μαρμελάδα ξυνόγλυκη
ζάχαρη άχνη για πασπάλιμα

Εκλτέλεση (φύλλα)

-μέλι +ζάχαρη +βούτυρο=σε μία κατσαρόλα βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το κρυώνουμε
-αλεύρι+αλάτι +σόδα =σε μία λεκανίτσα ,ανακάτεμα+το αβγό+βανίλια +γάλα+το μείγμα με το μέλι που έχει κρυώσει =ζύμωμα. (δεν το παιδεύουμε πολύ)
-χωρίζουμε στα 4 το ζυμάρι
-ανοίγουμε ( πάνω σε λαδόκολλα ) 4 φύλλα 35+25 και τα ψήνουμε σε 180 βαθμούς για 10 λεπτά

Εκτέλεση  ( κρέμα )

-γάλα +ζάχαρη=βράσιμο +σιμιγδάλι=βράσιμο για 10 λεπτά , βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την βανίλια και το αλάτι , μετά το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο
-μόλις κρύωσε χτυπάμε σε μίξερ με το βούτυρο ( σε θερμοκρασία δωματίου ) μέχρι να δέσει η κρέμα

Συναρμολόγηση

-φύλλο +κρέμα +φύλλο +μαρμελάδα+φύλλο =κρέμα +φύλλο +ζάχαρη άχνη
- τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα σκεπασμένο με φύλλο μεμβράνης για νa μαλακώσουν τα φύλλα
















Sunday, March 26, 2017

pizza

Ingrediente
  • aluat:
  • 1 ceasca mare de apa calduta
  • drojdie ( cat o nuca)
  • 1 lingurita de zahar
  • 2 lingurite de sare
  • putin ulei
  • faina cat cuprinde
  • umplutura:
  • cascaval
  • sunca afumat
  • ciuperci
  • ardei verde in felli
  • bulion de rosii
  • sare
  • piper
  • cimbru,
  • unt de masa 
  • Mod de preparare
    - se pregateste un aluat din toate ingredientele
    -se lasa sa cerasca pana se dubleaza
    -se intinde o foaie in tava unsa
    -se pun ingredientele din umplutura peste foaia intinsa pe straturi incepand cu bulionul de rosii,cascavalul ras,sunca taiata in cubulete,ciupercile,ardei,sare,piper,cimbru si unt in bucatele mici imprastiate in tava
    -se coace la un cuptor preancalzit 170 grade,pana se rumeneste si se desprinde aluatul de pe tava








savarina cu fructe

Ingrediente
  • aluat:
  • 250 gr faina
  • 10 gr drojdie
  • 1 lingurita sare
  • 2 lingurite zahar
  • 2 oua
  • 1 galbenus
  • 80 gr lapte
  • 75 gr unt
  • sirop:
  • 500 ml apa
  • 350 gr zahar
  • 50 ml rom negru
  • marmelada de caise pentru suprafata
  • pentru servit:
  • frisca batuta si fructe diverse
Salveaza reteta
Mod de preparare
Incalzim foarte putin laptele si amestecam cu drojdia, adaugam ouale, sarea si zaharul, batem in robot impreuna cu faina destul timp, adaugand untul in bucati moi dar nu topite.
Cand se desprinde aluatul de pe peretii vasului il acoperim cu un prosop 60 minute sa creasca in loc caldut.
Cand aluatul s-a dublat in cantitate se pune in forma de chec (rotunda) pe care am uns-o cu unt si tapetat cu faina, pana la jumatatea formei. Lasam la crescut inca 30 de minute.
Dam pe cuptor (dupa ce s-a dublat marimea) de 180 de grade, 30 de minute.
Lasam sa se raceasca dupa ce l-am scos din forma si facem pe partea inferiora 4-5 gauri mici cu varful cutitului.
Intr-o cratita cu dimensiuni mai mari decat forma in care s-a copt savarina se prepara siropul din toate ingredientele mentionate mai sus.
Cum da in clocot stingem focul si introducem savarina in siropul fiert luand cu lingura sirop din oala si stropind toata suprafata savarinei.
Cand s-a umezit suficient (va avea infatisearea unui burete) o punem pe un platou rotund ungem suprafata cu marmelada de caise pe care inainte de folosire o dam putin pe foc cu putina apa sa se faca mai lichida.
Se serveste cu frisca batuta cu zahar (dupa gustul fiecaruia) si cu fructe de jur imprejur.
P.S. Se pot coace in forme individuale de o portie sau asa cum am facut eu in fotografie, o forma mare si se taie felii pentru servire.