Monday, March 7, 2016

cuib de viespi












Ingrediente
  • pentru aluat:
  • 250-300 ml lapte
  • 500 gr faina
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 30 gr zahar
  • 1 praf vanilat
  • 3 galbenusuri
  • putina sare
  • pentru crema:
  • 150 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 2 plicuri de vanilie
  • pentru sirop:
  • 250 ml lapte caldut
  • 1 ligura de zahar
  • 1 vanilie
Mod de preparare
Aluat:


-punem faina intr-un vas


-drojdia + putin din zahrul retetei + putin din laptele caldut + 2 liguri din faina din reteta se amesteca si se lasa la loc cald sa creasca.


-intre timp in alt vas se amesteca galbenusurile + restul de lapte caldut,nu fierbinte,+ praful vanilat + restul de zahar si sarea. ce a crescut drojdia se adauga toata compozitia peste faina pe care am pus-o in vasul separat si se adauga si compozitia de galbenusuri se amesteca bine pana se obtine un aluat moale dar nu lipicios.


-daca se lipeste se mai adauga putina faina pana se obtine un aluat nelipicios.


-se lasa la crescut aproximativ 40 de minute.


Crema:


se mixeaza untul + zaharul + vanilia (cantitatile din crema )pana se obtine o compozitie omogena si moale.


Siropul: se incalzeste laptele + zaharul + vanilia si se lasa de o parte pana va vor fi pe jumatate coapte cuiburile( mai bine se incalzeste laptele putin inainta de utilizare ca sa nu se raceasca).


- dupa ce a crescut aluatul si si-a dublat volumul se intinde o foaie, pe masa de lucru, de 5 mm, se unge cu crema de unt, se ruleaza si se taie in felii de 2 cm, se intind pe tava unsa cu unt si se coc la un foc de 170 de grade pana se rumenesc pe suprafata,10 minute inaite de a fi gata coapte se stropeste fiecare cuib cu 2 liguri din siropul caldut se mai lasa in cuptor 10 minute ca sa se caramelizeze partea inferioara a cuiburilor.


- eu de la inceput put tava in cea mai inferiorara treapta a cuptorului ca sa nu se rumeneasca foatre tare.


-se servesc cu zahar praf pe deasupra.

placinta cu dovleac rosu










Ingrediente
  • aluat:
  • 800 gr de faină
  • puțina sare
  • 3 linguri de ulei de masa
  • 2 pahare de apa
  • umplutura:
  • 500 -600 gr de dovleac roșu trecut prin răzatoarea mare
  • 2 pahare de zahăr
  • 1 lingurița de scorțișoară
  • pentru finalizare:
  • unt de masa (2-3 linguri)
  • zahăr praf
Mod de preparare
-se prepara un aluat moale nelipicios din toate componentele din rețeta(aluat)


-se lasa la odihnit 20 min


-se prepara umplutura din toate componentele (umpluturii)


-se freaca dovleacul cu zaharul pana se lasa toata zeama


-se scurge bine de zeama și se pastreaza pentru sirop


-dupa ce aluatul s-a odihnit 20 de min se imparte in 10 parți egale


-se intind 10 foi ,una cate una,și pe fiecare foaie se unge cu puțin ulei și se pune pe jumatatea foii din umplutura obținuta mai sus( 2-3 linguri pe fiecare foaie)


-se ruleaza foaia și se așeaza in tava unsa cu ulei in forma de melc una cate una foile pana se termina foile și umplutura


-se unge suprafața cu puțin ulei și se coace la cuptor care e deja cald la o temperatura de 200 grade C


-intre timp se prepara siropul


-zeama rezultata din frecarea dovleacului cu zaharul se pune intr-o craticioara mica și se fierbe pana se leaga siropul(se poate observa la suprafața bule mari de aer,atunci e gata de folosit)


-se trage de pe foc ,se lasa la racit

choux a la creme

Ingrediente
  • aluat:
  • 250 ml apa
  • 100ml ulei de masa
  • un varf de cutit sare
  • 150 gr faina
  • 3 mari sau 4 mici oua
  • crema de patiserie:
  • 700 ml lapte
  • 300 smantana lichida (in loc de smantana lichida puteti pune din nou lapte)
  • 9 linguri de faina
  • 10 linguri de zahar
  • 3 oua
  • 2 plicuri de vanilie
Mod de preparare


Pentru aluat se pun la fiert toate componentele in afara de oua si faina. faina se adauga toata in bloc, dupa ce apa a dat in fiert si tragem craticioara de pe foc. se amaesteca cu un tel pina se inglobeaza toata,se lasa la racit si se adauga ouale unul cate unul amestecand in continu.daca ouale sant mari si aluatul e deja moale la al treilea ou, se poate renunta la ultimul ou.


Se unge o tava cu putin ulei si se pun cu o lingurita luand din aluat in tava de marimea unei mingi de ping pong.lasam o distanta de 2 -3 cm intre ele ca sa aiba loc sa cresca si sa nu se lipeasca.


Se pun in cuptor preancalzit la 170 de grade pana se rumenesc,30-40 min.


Se prepara crema din lapte care se pune la fiert cu putin din zaharul din reteta (ca sa nu se prinda).


Intr-un valing se pun zaharul, ouale,vanilia si faina se amesteca cu un tel si cand laptele da in clocot se pune 1/3 din cantitate peste compozitie din valing ,se amesteca si adaugam inapoi din valing in oala in care avem restul de lapte amestecand in continu la un foc mic pana se ingroasa crema.o fierbem 2-3 minute si tragem de pe foc.


Acum avem gata si choux-urile si crema si putem sa incepem sa le umplem dupa ce le-am taiat in mijloc cu un cutit zimtat.


Dupa ce s-a terminat umplutul cu crema de patiserie putem pune deasupra cremei o lingurita de smantana batuta cu zahar pentru un rezultat mai gustos.


cand terminam putem sa presaram cu zahar pudra.

Thursday, July 17, 2014

''Pasta flora'' tarta cu gem de caise

Ingrediente
  • 3 pahare de faina
  • 1 praf de copt
  • 1/3 de pahar de zahar
  • 5 linguri de coniac
  • 1 pachet de unt
  • 1 galbenus de ou
  • 1 borcan de dulceata de caise
  • (capsuni
  • macese etc.)
Mod de preparare
-se prepara un aluat din toate ingredientele in afara de dulceata.


-se pestreaza o cantitate mica din aluat (mai putin de un sfert) deoparte.


-se intinde cealalta cantitate de aluat pe o tava rotunda de 25 cm pe care am pus inaitne foaie de copt sau ungem cu unt si peretii tavii.


- se inteapa cu furculita ca in fotografie.


-se depune deasupra dulceata care vrem.


- din aluatul ce am pus deoparte facem fasii mici si le punem peste dulceata la o distanta de 2 cm intre ele ca sa aiba loc sa creasca.


- se ung fisiile cu albusul care a ramas de la ou.


-se coace la cuptor la 170 de grade pana se rumenec fasiile.


-se serveste dupa se s-a racit,altfel se sfarama daca este cald.



Sunday, February 2, 2014

Dovlecei umpluti

Ingrediente
  • 6-7 dovlecei mici
  • 300 gr carne tocata de vita
  • 1 ceasca de orez
  • 1/2 buchet de marar
  • 1 ou
  • 1 lamaie
  • 2-3 liguri faina fara varf
  • sare,
  • piper,
  • ulei
Mod de preparare
-se curata dovleceii de coaja
-se taie in doua si se curata (ca in fotografie) pulpa














umplutura:


-carnea tocata+ceapa trecuta pe rezatoare+mararul +orezul- putin ulei +sare,piper (dupa gust)


-se amesteca pana se omogenizeaza


-se umple dovleceii


-se pun pe o cratita larga


-se acopera cu apa


-se fierb 40 de minute


-se toarna zeama ramasa dupa fiert in alt vas


-se pune pe foc mic pana pregatim ingroseala


-ingroseala:


-faina se amesteca cu apa pana ce se dizolva


-se amesteca si se toarna in cratita in care este zeama de la dovlecei


-se amesteca continuu sa nu faca cocolase


-se fierb 2-3 minute se trage de pe foc si pregatim liezonul:


-intr-un vas se bate oul se adauga zeama de la lamaie


-se ia putin din zeama fierbinte si se pune peste oul batut cu lamaia


-se toarna peste sosul obtinut din cratita amestecand continuu sa nu se faca oul omleta


-se potriveste gustul cu sare si piper


-se toarna sosul obtinut peste dovlecei


-se servesc cu o felie de branza

Tort cu Oreo si crema de ciocolata

Ingrediente
  • 350 gr. biscuiti de tip Oreo + inca putini pentru ornat
  • 1 lt de lapte cu toata grasimea
  • 130 gr amidon
  • 150 gr zahar
  • 150 gr. ciocolata cuvertura taiata in bucati mici
Mod de preparare
-se sparg biscuitii in bucati mari si se aseaza pe o forma cu peretii laterali detasabili, diametrul 24 cm


-se amesteca amidonul cu 1/3 din lapte


-se pune laptele ramas intr-o cratita, se adauga zaharul si se pune pe foc pana da in clocot


-se trage de pe foc si se toarna putin din laptele cald peste compozitia de lapte rece cu amidonul, se amesteca putin si compozitia obtinuta se toarna in cratita cu laptele fiert


-se amesteca continuu sa nu se formeze cocoloase. Punem la fiert pe un foc mic se data asta amestecand pana se ingroasa compozitia


-tragem de pe foc si adaugam ciocolata in bucati amestecand pana cand se topeste


-se toarna crema fierbinte peste forma in care avem biscuitii intinsi, se face suprafata neteda cu un cutit sau o lingura, se acopera toata suprafata cu o membrana de bucatarie ca sa nu faca crusta si se da la frigider 2 ore


-se orneaza cu biscuitii ce au ramas dupa fantezia fiecaruia

STRUDEL CU DOVLEAC

Ingrediente
  • 500 gr foietaj din comert
  • 500 gr dovleac trecut prin razatoarea cu ochii mari
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 2 linguri de gris gros
  • ulei pentru uns tava
  • zahar praf pentru ornat 
  •  
  • Mod de preparare
  • Se deschid foile ,se taie in patrate si fiecare patrat se crusteaza in mijloc cu un cutit, trei linii paralele.


    Se pune din umplutura (care s-a pregatit: amestecand dovleacul cu zaharul,cu grisul si cu scortisoara) pe fiecare patrat si se impacheteaza in asa fel incat sa nu se deschida.


    Se pun unul langa altul pe o tava unsa cu ulei si se coc la un foc mic pana se rumenesc.


    Se pudreaza cu zahar praf si se servesc.